Tisztelt Olvasóink!

yy
Kaktusz-Világ
90. oldal

Lapunk idei harmadik lapszámában folytatjuk az idén megindított, oszlop alakú taxonokat bemutató sorozatunkat, egy széles elterjedésű, ám gyűjteményekben sokszor mellőzött fajjal, a Neobuxbaumia tetetzo-val. A fókuszba állított fajról Izsay Tamás a természetes élőhelyén is gyűjtött adatokat, így teljes valójukban tudjuk e növényeket bemutatni Önöknek. Varga Zoltán új sorozatot indít a közelmúltan leírt kaktuszfajok ismertetése, melynek első darabjaként az Escobaria abdita-ról közöl szintén a természetes élőhelyén gyűjtött információkat. Jómagam egy levélkaktusz-hibrid, a Disocactus × hybridus, avagy ×Epicactus 'Ackermannii' nyomába eredek, valamint a dél-afrikai pozsgás Gasteria nemzetség hibridizációjáról írok. Ki-kicsoda sorozatunkban Jokhel Csaba egyesületünk gazdasági vezetőjét, Libnárné Herczeg Ilonát mutatja be, ezúttal talán az egyesületért végzett munka mellett a kevésbé ismert, kaktuszgyűjtői oldaláról. Szintén Jokhel Csaba a kezdő kaktuszkedvelők számára is szolgán néhány hasznos tanáccsal, mellyel mindannyian szembesülünk a gyűjtés kezdetén. Izsay Tamással a szárazságtűrő trópusi fákat is magába foglaló Ceiba nemzetségről írunk, végül, de nem utolsó sorban német kollégáink írásait Németh Ottó szemlézi. Kellemes időtöltés kívánok az olvasáshoz!


A Gasteria nemzetség kétségkívül legősibbnek tekinthető faja a Gasteria rawlinsonii, amely egy szűk elterjedési területtel, és kis genommérettel rendelkező maradványfaj lehet. Gyűjtemény Pavel Heřtus, fotó Solti Ádám.

Libnárné Herczeg Ilona gyűjteményének ékes darabjai a különböző szalagos növekedésű növények. A képen Myrtillocactus geometrizans 'Cristata', fotó Jokhel Csaba.

Dr. Solti Ádám,
főszerkesztő

Címkék