Parányi rablók! Veszélyben a magtermés!

yy
Kaktusz-Világ

Parodia-k - a szerző gyűjteményének részlete

Szomorú tapasztalatom volt növényeim szemlélése közben. A napokban beérett és kinyílt Astrophytum magházak kiürültek. megdöbbenve néztem, hiszen a szétpattant magházak a minap még szépen barnállottak az érett magoktól.
Nem sokáig kellett keresnem az okot. Egy külön álló A. myriostigma-n, amelynek a magháza később érett be, szinte nyüzsögtek az apró termetű barna hangyák. Szerencsére a magok szép nagyok és kisebb keresgélés után pár szemet, amelyek szét voltak hordva, sikerült megmentenem.
E művelet után azonnal a Parodia-kat néztem meg, hiszen az eddigi virágzásom gyönyörű volt és a virágok szépen magokat kötöttek. A látvány itt még ijesztőbb volt. A beérett, de még meg nem száradt magházaknak 90%-a eltűnt. az elszáradt virágok ottmaradtak, a tövisek megtartották őket, ellenben az apró kis Parodia-magok, amelyek ház nélkül maradtak...talán nem is kell leírnom, hogy mi lett velük. Csak a tenyészcsúcs felé gurulókat tudtam megmenteni.
Vigasztalásomul szolgál, hogy mint a virágzás, úgy a magérések is több szakaszban történtek, így az ezután beérőket remélem meg tudom menteni a furcsa étvágyú tolvajoktól. A kis betolakodók étvágyát talán a Foszfotion majd elveszi.

Címkék

Címke

Szerző