Biokertészeti módszerek kaktuszoknál

yy
Kaktusz-Világ

Manapság jogosan hódít teret a zöldség és gyümölcskertészek körében a sokféle környezetbarát módszer. Dísznövények esetében már kevésbé ismeretes, hogy valaki "bio"-megoldásokat alkalmazna. Különösebb ok nincs is arra, hogy bevált szereket ismeretlenekkel felváltsunk. Azonban célszerű lenne egy-két egyszerű módszert napi gyakorlatba iktatni, elsősorban azoknak, akik lakásban, szobában, közös helyiségekben, tehát nem elkülönítve nevelnek kaktuszokat.
Már azzal is sokat tettünk, hogy kiküszöböljük az élettani megbetegedéseket. ahol rendszeresen sok növény tönkremegy, vagy nem kielégítően fejlődik, virágzik, könnyen lehet, hogy nem megfelelő a fény, a hőmérséklet vagy a hőingás. ha a gyűjteményt nem tudjuk elköltöztetni, célszerű szelektálva folytatni a munkát. Amelyik faj már a második évben sikertelennek bizonyult, azt ne erőltessük.
Gyapjastetvek ellen lehet a tömény alkoholt használni, önmagában az, hogy rájuk cseppentjük, nem hatásos. Én egy közepes, hosszú szálú ecsetet használok. ezt belemártva az alkoholba - ha lehet 93 %-os legyen - a tetveket enyhe nyomással szétdörzsölöm az általuk képzett vattával együtt. Az ecset a problémás helyekre is befér. A legvégén erős nyomású vízzel le lehet mosni a felületet, így tiszta marad a kezelt növény. Terpentinszeszt vagy más erősebb anyagot nem javasolok. Azt tapasztaltam, hogy ezek- bár jól működnek - megperzselik a növények bőrét, amitől azok egy-két hét múlva elpusztulnak. Van, aki azt csinálja, hogy a frissen hozzákerült kaktuszt 1-2 órára beártatja alkoholos fürdőbe. Itt arra kell vigyázni, nehogy benne felejtődjenek. Láttam már olyan Matucana-t, ami egy teljes napig ázott így, és bár csökkent a fotoszintetizáló felszíne (parásodott), túlélte a kezelést.
Kipróbáltam már bolti bio-permeteket is, de ezek egyikénél sem tapasztaltam érdemi hatást tetvek ellen. Ha valaki kísérletezni szeretne, azt javaslom, ne a kedvencein kezdje, hanem válogasson össze 5-6-féle már nem egészen fiatal (2-3 éves) magoncot és azokon mérje le a hatást. Legyen köztük minél több eltérő tulajdonságú (pl. télálló, magashegyi, melegkedvelő, síksági). Ez a módszer egyébként permetek bevezetése előtt is megfelelő, kertészek is élnek vele. Így idejében felfedezhető, hogy mely fajok és mely éghajlati övhöz tartozó növények érzékenyek egyes szerekre.
Sok módszert még nem próbáltak ki kaktuszokon, ha valaki kedvet érez ehhez és megfelelő körülményei vannak hozzá, itt van a mód újat alkotni.

Címkék