A magvetésről

y
Kaktusz-Világ
Kivonat

Ki megkedvelte a kaktuszokat, előbb vagy utóbb “gyűjtővé” válik. Természetesen meghatározók a körülményei: kertes házban lakik, ahol építhet egy kisebb üvegházat, vagy bérházi lakás erkélyével kell megelégednie. Ez utóbbi sem tragikus - jó néhány évvel ezelőtt egy kaktuszkiállítás szlogenje volt: “A városi ember virágoskertje egy kis gyűjtemény.” Valóban kevés olyan növénycsalád adódik, amelyből 1 m2-en olyan változatos, viszonylag nagy egyedszámú, virágpompával elkápráztató gyűjteményt lehet összeállítani, mint kaktuszokból.
Hihetetlenül nagy a kaktuszok alkalmazkodó képessége. Hazájukban az évezredek alatt tanulták meg, hogyan kell életben maradniuk a legmostohább körülmények között is és gondoskodni a faj fenntartásáról. Ezt a jó tulajdonságot nálunk is megtartják. Ezért találunk kisebb-nagyobb gyűjteményeket a legkülönbözőbb körülmények közt.
Az első növényeket talán ajándékba kapjuk, esetleg virágüzletben vásároljuk. Ez utóbbi drága mulatság, elszaladtak az árak itt is, mint mindenütt.
Ha tovább akarunk lépni, ha igazán szép növényeket akarunk magunknak, amelyek hozzászoktak piciny koruktól kezdve a mi sajátos körülményeinkhez, napirendre kerül a magvetés. Tény, hogy kissé türelemjáték, évek kellenek egy szép növény felneveléséhez. De ez a gyűjtés legizgalmasabb tevékenysége, remek szórakozás, amelyet valóban szeretettel kell csinálni. Nem árt, sőt hasznos, ha rohanó, ideges életünkben kikapcsolódva egy kis nyugalmat teremtünk magunknak...

Címkék

Címke

Szerző