Könyvismertetés

Norbert Gerloff, Jozka Neduchal, Stanislav Stuchlik:
Notokakteen Gesamtdarstellung aller Notokakteen
(A notokaktuszok összefoglaló bemutatása)

yy
Kaktusz-Világ

A szerzők eme könyvükben arra tettek sikeres kísérletet, hogy az idáig ismert Notocactus leírásokat összegyűjtsék és a legújabb terepkutatási eredményekkel egybevessék.
A könyv első felében a nemzetség általánosabb jellegzetességeit adják meg, térképekkel, terepfotókkal illusztrálva mutatják be a nemzetség elterjedési területét. Ezután rendszertani egységekre lebontva az egyes fajok, változatok, formák rövid bemutatása következik, utalva az első leírás megjelenési helyére, a közismertebb gyűjtőszámokra, amik alapján a kérdéses növény forgalomba került. Általában fekete-fehér fotókon mutatják be a karakteres növényeket, de nem egy esetben eredeti élőhelyi felvételeket, vagy ismert eredetű kultúrnövényeket fotóztak le.
A könyv erőssége, hogy nem egy helyen kritikusan minősíti az eredeti leírásokat az újbóli élőhelyi vizsgálatok alapján, vagy ha azok kellő adatok hiányában születtek. Sok, az elmúlt években megjelent rövidített első leírást tartalmaz a kötet, nem egy növény mára hozzánk is eljutott. Az élet a könyv elkészülte után is megy tovább, a legutolsó fajleírás 1996 júliusában készült el, amikor is A. Hofacker és K. Herm egy törpe termetű, a Notocactus ottonis-hoz közel álló fajt irt le Notocactus minusculus Hofacker & Herm sp. nov. néven.
A könyv végén a közismert, német nyelvterület felé orientálódó gyűjtők gyűjtőszámai következnek, mellé írva a lehetséges ismert adatokat és - ahol ez megtörtént - a beazonosított fajnevet. Itt jelentős újdonság a szinonim gyűjtőszámok megjelölése.
Ez a közérthetően megírt könyv, amelyet német és cseh nyelven adtak ki, még sokáig használható információkat tartalmaz és egyik alapja lehet az elkövetkező rendszertani vitáknak. A könyv 208 oldal, 24 db teljes oldalas színes és 235 db fekete-fehér fotót tartalmaz
Tóth Dániel Gerzson

Címkék