Euphorbia

y
Kaktusz-Világ
Kivonat

1. Néhány szó az euphorbiákról


P. Dobrota braila-i gyűjtő (Románia) és egy idős Euphorbia horrida (A felvételt a szerző készítette P. Dobrota gyűjteményében)

Szinte minden gyűjteményben találni euphorbiát - obesa-t, milii-t, bubalina-t - de kevesen ismerik valójában. Az euphorbia a kutyatej-félék családjába tartozik. Ez a név valószínű onnan ered, hogy ha az ebbe a családba tartozó növények bármelyike megsérül, ott tejszerű nedvet bocsájt ki, ami mérgező is lehet, bőrgyulladást, míg szembe kerülve akár vakságot is okozhat. Euphorbiával való foglalkozás után ajánlatos azonnal kezet mosni.
A kutyatej-félék családjába kb. 2000 faj tartozik. Ezek lehetnek cserjék, szukkulensek, évelők, örökzöldek, de vannak egyévesek is, továbbá télállók és fagyérzékenyek, ez utóbbiak télen is 15-16 oC-ot igényelnek és 4-3 hetenkénti gyenge öntözést.
Talajban nem válogatósak, de a jó vízelvezető képességű talajt kedvelik, jobbára félárnyékos helyen érzik jól magukat, annak ellenére, hogy meleg égövi növények. (A gyűjteményekben előforduló fajok - a szerk.) Afrika szinte egész területén megtalálhatók a sivatagok kivételével, továbbá a környező szigeteken (Madagaszkár), illetve Indiában, elvétve pedig Dél-Amerikában is előfordulnak...

Címkék

Címke

Szerző