Sinningia leucotricha - a brazil havasi gyopár

Fórum: yy

Már e fórum létrehozásakor szerettem volna bemutatni ezt a nagyon szép megjelenésű növényt, mert akkor volt virágzása teljes pompájában.
Ez a braziliai eredetű növény nagy gyökérgumót (caudex) fejlesztve alkalmazkodik a száraz élőhelyi körülményekhez. A növény többi része nem mutat pozsgás jelleget.
A 'brazil havasi gyopár' néven emlegetett faj méltó nevére, mert tavasszal ezüstösen csillogó puha szőrös levélszárat fejlesztve csokorban hozza hosszú csöves, lazacrózsaszín virágait. Az időközben kifejlődő ugyancsak ezüstszőrű levélrozettával a háttérben, felejthetetlen látványt nyújt. Az öntermékeny virágzat sokáig nyílik, majd elhervadva a levélzet egész nyáron díszíti az egyébként nagyon lassan fejlődő növényt. Télire ugyan elveszti leveleit, de a következő tavasszal ismét él a csoda.A több éves Sinningia leucotricha példányom ez év tavaszán megtréfált. Korán, már márciusban fejlődésnek indult és április első napjaiban virágzott. De a szokásos virágszár ülve maradt és a virágok közvetlenül a caudex csúcsán jelentek meg. Több héttel később, elvirágzás után aztán megindult a szokásos virágszár képződés és a levélrozetta eddig még nem tapasztalt gazdagságban hozta a szépszínű csöves virágokat. Azaz, idén már kétszer is virágzott e pompás növény.

alias: garas

Szia Béla! Köszönöm érdeklődésedet. Ezt a szép növényt jó pár éve nevelem. Korábban magról szerettem volna felnevelni, de felvilágosítottak, hogy nagyon lassan nő és az első pár évben alig lehet megtartani. Ezért inkább egy kisebb, alig több, mint 3 cm-es caudexel indultam. Ez 6 év után, most 7 cm átmérőjű. Én elég törmelékes talajt használok, fő tömege sóder és zeolit. Van még benne laza kerti föld, tőzeg és alginit. Ezen az öntözővíz szinte átfut, így nem volt gondom a túlöntözéssel. Nyáron két alkalommal szoktam tápoldatozni, hogy azért legyen mitől virágot fejlesztenie. Időjárás függvényében öntözök, a növény üveg mögött, meleg helyen van, de csak 3-4 órai közvetlen nap éri. Szeptembertől szárazon van, ősz végére elveszíti a lombját és 16 fok körül telel szobában. Normális esetben március végén, április elején a caudex közepén megindul a friss hajtásképződés és a viszonylag gyorsan fejlődő száron a bimbóképződés. Ekkor már melegebbet, délelőtti napot és fokozatosan vizet is kap. A gumó fejlődésével arányosan egyre több virágot hozott.
Némileg több odafigyelést igényel, tulajdonképpen a víz-hő egyensúlyt igyekszem gondosan betartani. Ez fokozottabb időjárásfigyelést igényel. A hivatalos meteorológiai előrejelzést helyi viszonyokra kell átértékelnem, eddig sikerrel.

alias: garas

Idén tavasszal is folytatódott a csoda. A már fentebb bemutatott Sinningiám április elejétől megindult és a caudex közepéből fejlődő virágszáron májusra kinyílt egy csokornyi csöves virág. A képeken jól látszik, hogy az egyes virágok szinte egymást nyomva, de nem egyszerre nyílnak ki. Így a látványos virágzás 2-3 hétre is elhúzódik. A virágzás kezdetétől a hamvas szőrös levélzet is rohamosan fejlődik és a teljes virágzáskor remek hátteret biztosít a lazacrózsaszín virágzatnak.

alias: garas

Az utolsó 10 fórumtéma

Szerző, cím Válaszok Legutolsó tartalomnövekvő sorrend
Dr. Gyúró Zoltán Az idegenhonos, invazív szukkulens fajokról 4 2021.02.24-22:36
Dr. Gyúró Zoltán
Boda Nándor Beteg kaktusz komposztálása 3 2021.02.11-09:14
Füleki József
Füleki József Mammillaria 1 2021.02.10-15:54
Boda Nándor
Dr. Gyúró Zoltán Magrendelő felületünkről rendelt magoncaimról pár kép 2021.01.29-23:53
Dr. Gyúró Zoltán
Szaller Zoltán eltűnt kép aláírások 2 2021.01.29-23:30
Dr. Gyúró Zoltán
Csetneki József Virágzás gyűjteményemben (Csetneki József 2020) 2 2020.06.10-16:39
Csetneki József
Szaller Zoltán Echinopsis aurea törzs elhalás v mi.. 3 2020.06.10-11:51
Szaller Zoltán
Szaller Zoltán Virágzás gyűjteményemben (Szaller Zoltán, 2020) 6 2020.06.10-11:26
Szaller Zoltán
Szabó Rudolf Virágzó kaktuszok 2020.06.08-19:22
Szabó Rudolf
Csetneki József Azonosítás 2 2020.06.07-14:48
Csetneki József