Mammillaria heyderi, La Pinta, Vanegas, SLP

Varga Zoltán képe
Fórum: yy

Ezt a Mammillaria fajt Mexikó San Luis Potosí államának északi csücskében találtuk, Vanegas teleüléstől északra, La Pinta falu határában. Olyan terepen, amin az Ariocarpus kotschoubeyanus és Lophophora alberto-vojtechii tenyészik. Megtalálható itt még a kicsit távolabbi részeken Ferocactus (Hamatocactus) hamatacanthus, Coryphantha poselgeriana, Echinocereus enneacanthus, Sclerocactus (Glandulicactus) uncinatus.
A terep teljesen sík, finom üledék, agyag, iszap. A felszín kemény száradt iszap-agyagra emlékeztet és zuzmók láthatók helyenként.
Mammillaria coahuilensis-t szerettünk volna és első pillantásra azt is hittem, hogy az, ezért vizsgáltuk meg alaposabban. Utána kiderült, hogy nem az, hanem inkább a Mammillaria heyderi-hez hasonlít. Eltér viszont, hogy ebben az agyagos talajban nő csak, nem lesz nagyobb mint 5-6 cm, gyökere is valamelyest vastagabb, mint a sima M. heyderi-nek.
Két példányt elhoztunk további vizsgálatra, mely jól vizsgázott termesztésben is. Bőségesen virágzott és magot is érlelt.

Egyelőre úgy tűnik, hogy valami érdekes M. heyderi forma, vagy (mivel innen távolabbra jelentettek M. coahuilensis-t is) akár hibrid is lehet.

A kultúrában készült felvételek alapján nekem inkább M. heyderi-nek tűnik. A virágja teljesen megegyezik az északabbra (Estación Marte, Hipólito) látott M. heyderi (M. parrasensis)-ével. Termése vörös és bunkó alakú kb. 2 cm hosszú és a végén 5mm széles, 4 termés érett be rajtuk. Lehet, hogy csak egy helyi törpe alak vagy még csak fiatal egyedek? Töviseinek száma kevesebb, mint az északiaknak és nincs is középtövise.

Összehasonlítás végett felteszek pár másik fotót, amivel lehet hasonlítani a közel álló taxonokhoz.


Füleki József képe

Szia Zoli

Ez a kicsi alakú növény egy átmeneti forma a M heyderi és a M boelderliana között. A M boelderliana innen kb. 150 kilométerre lett leírva az állam legnyugatibb pontján van az élőhelye. 6 cm széles kicsi növény és a virág színe is egyezik főleg a hatos képen látott növénnyel.

üdvözlettel Józsi

Varga Zoltán képe

Köszönöm az információkat.

Pont tegnap este láttam friss élőhelyi felvételeket a M. boelderliana-ról. Egy lengyel kolléga Matuszevszki készítette őket, Zacatecas állam, Pozo de Gamboa mellett.

Mutatott még érdekességeket is, nekem már ez a boelderliana is új volt, de a M. hermosana meg végkép, utóbbi úgy néz ki mint egy rózsaszín virágú lasiacantha.

Minden esetre ebből a heyderi formából két termést félreteszek számodra.

Füleki József képe

Szia Zoli

Köszönöm a terméseket.
A legújabb a Mammillaria bertholdi. ez igazán különös növény. Olyan mint egy pelecifora thereza virággal még ilyen nincs. De van M roemeri ami M lasiacantha szerű kissé kevesebb perem tövissel és ezek pillásak de teljesen fehér a virága. Remélem február végén már tudok mutatni fényképet a virágzó példányról.
Üdvözlettel Józsi

üdvözlettel Józsi

Az utolsó 10 fórumtéma

Szerző, cím Válaszok Legutolsó tartalomnövekvő sorrend
Kajdacsi János Melokaktuszok élőhelyi fotói. 2021.09.22-21:21
Kajdacsi János
Ambrus Lászlóné Kaktusz neve 2 2021.09.18-13:33
Ambrus Lászlóné
Szabó Rudolf Kaktuszkiállítás 2021 ősz 2021.09.12-09:03
Szabó Rudolf
Szilágyi Miklós kaktusz 2 2021.09.01-21:22
Szilágyi Miklós
Füleki József Neobuxbaumia poylopha 1 2021.08.30-14:35
Füleki József
Szilágyi Miklós kaktusz 2021.08.28-21:59
Szilágyi Miklós
Dr. Gyúró Zoltán Pozsgáslapok 2020/2-es sorozat 1 2021.06.11-20:28
Dr. Gyúró Zoltán
Dr. Gyúró Zoltán A Pozsgások, a Pozsgáslapok jövője 2021.06.06-14:32
Dr. Gyúró Zoltán
Dr. Gyúró Zoltán Pozsgások lexikonjának online tartalomjegyzéke 6 2021.06.06-14:25
Dr. Gyúró Zoltán
Dr. Gyúró Zoltán Országos Kaktuszkiállítás és Vásár a Füvészkertben (2021 tavaszán) 1 2021.05.27-23:01
Dr. Gyúró Zoltán