Kiss Csaba

Gravitációs öntözőberendezés

Növényeink öntözése - az anyagi kihatásán túl - sokszor körülményes, időigényes és fárasztó munka. Ez alól a kaktuszok sem kivételek, még akkor sem, ha kevesebb vizet és azt kevesebb alkalommal igénylik. A növények állapota sokszor nem tűr több öntözési halogatást, ezért még akkor is el kell végeznünk ezt a számukra már nem elodázható feladatot, ha lenne más halaszthatatlan, fontos dolgunk. Az elhivatott kaktuszgyűjtőnek ezzel a vállalt kötelezettségével tisztában kell lennie. Minél nagyobb a gyűjtemény, ez a feladat is egyre nagyobb lesz. Egy bizonyos gyűjteménynagyság (kb.

yy

Astrophytum

Etimológia

Az Astrophytum nemzetségnév az ógörög aster, astro- (csillag) és a phyton, -phyto (növény) szavak összevonásából és latinosított változatából keletkezett, vagyis a jelentése csillagnövény. Ebben az esetben a csillag nem az égitestre, hanem a tengericsillag - mint állat - felülnézeti alakjára utal.

yy

Ferocactus

E nemzetséghez tartozó kaktuszok bizonyítottan nagyon idős kort, akár több száz évet is megérhetnek. Feltűnő morfológiai tulajdonságaik alkalmassá teszik ezeket a kaktuszokat az extrém környezetben lehetséges életre. A hordókaktusz nemzetség fajai jellemzően magánosak, elágazásmentesek, de idősebb korban a F. glaucescens és a F. pilosus hajlamos sarjnevelésre, és vannak közöttük csoportosan növők, mint pl. a F. flavovirens, és a F. robustus, melyek akár 2 m átmérőjű telepeket is alkothatnak.

yy

Mammillaria

A Mammillaria nemzetségnév a latin mamilla (vagy mammilla) kifejezésből származik, ami magyarul kis emlőt, mellbimbót, bütyköt, dudort, tehát átvitt értelemben szemölcsöt, szemölcsöst jelent, utalva a kaktuszok testén (bordákon, bordák helyén) fejlődő kúpos, hengeres illetve szögletes kinövésekre.

yy

Oldalak

Feliratkozás RSS - Kiss Csaba csatornájára