Sempervivum montanum

Fórum: yy

Üdvözletem!

Tegnap kaptam egy szép, fiatal havasi kövirózsa példányt egyik barátomtól, aki az Alpokból hozta egy kirándulásról. Elmondása szerint 2000 méteres magasságban, ahol szedte direkt napfényben nagy tömegben éltek a sziklák között, a hőmérséklet viszont csak 20 fok körül volt.

Én egy panellakás 2. emeletén lakom, az erkélyen, ahol a növényeimet tartom nyaranta akár több, mint 35 fokos meleg is lehet, különösen a napfénynek közvetlenül kitett részeken, de persze ezt a kaktuszok, illetve a chilik egyáltalán nem bánják. A kérdésem, hogy hol lenne érdemes tartanom a növényt - tudom, hogy a Sempervivumok sok mindent eltűrnek, de milyen általam is megteremthető körülmények közt érezhetné igazán jól magát? Tegyem inkább egy hűvösebb, félárnyékos, esetleg árnyékos sarkába az erkélyemnek, ahol viszont kevesebb napot kap, vagy esetleg tud adaptálódni az itteni, "lenti" melegebb időjáráshoz és a direkt napfényhez? Illetve öntözéssel hogy áll, mikor, mennyit?

A válaszokat előre is köszönöm!


Dr. Gyúró Zoltán képe

Fokozatos szoktatással (3 hét) én a tűzőnapon tartanám.
Ha több van, akkor a félárnyékos helyet is kipróbálnám és megnézném a növények eltérő körülményekhez való alkalmazkodását.
Erről, a különböző élőhelyi jellemzőkről szól Ficzere Miklós cikke is: Megjegyzések Szabó Gábor: Fajtiszta magok és gyűjtőszámos utózönge c. írásához

Adminisztrátor, szerkesztő, moderátor

Magashegyi túráim során én is elcsábulok olykor és hozok haza emlékbe egy-egy sempervivumot. Én nem babusgatom, rideg tartáson vannak. Az erkélyládában tartom, szabad ég alatt egész évben. Az erkély DK-ÉNy tájolású, így a legmelegebb időszakban kap napot. Gyakorlatilag nem öntözöm, csapadékot kap, ha kap. Mert ugye ferde eső esetén néha védi a ház.
Az egyik ilyen növényem éppen bimbós, ezt Erdélyből az Aranyos-völgye fölötti Béla-várról hoztam, a Gyalui-havasokból. Teszek fel róla képet. De van hasonló körülmények között más helyről Kárpátok, Alpok, Atlas, Juli-Alpok, és Jovibarbám a Kaukázusból is.
A képen is látszók egy része már akár tíz éve is itt vannak. Persze van szelektálódás is.
Találtam élőhelyi képet is onnan, felteszem hogy lásd az életkörülményeiket.

alias: garas

Kedves Zoltán és Sándor!

Köszönöm a jótanácsokat, egyenlőre árnyékosabb, de meleg részen tartom (igaz az erkélyen ilyenkor mindenhol nagyon meleg van) és majd idővel, pár hét múlva egyre napossabb és naposabb részre teszem majd. Eddig szemmel láthatóan jól érzi magát, mivel már több bimbó is kinyílt és nagyon szép virágokat hoz!

Sajnos van egy rossz hírem. Ezek a növények csak egyszer virágzók (monocarpous), a termés érés után a levélrozetta elhal. Így ha nincs mellette sarjnövény, akkor nem tudod megtartani sehol sem.

alias: garas

Kedves Sándor!

Köszönöm a megjegyzést, szerencsére van több oldalsarj is, igaz, nem túl nagyok, de remélem megnőnek idővel és szép kis telepet hoznak létre. Egyébként egyre több virága nyílik ki, ha beporzódik akkor a termésben található magokról lehetséges szaporítani és ha igen, milyen körülmények között?

Az utolsó 10 fórumtéma

Szerző, cím Válaszok Legutolsó tartalomnövekvő sorrend
Kajdacsi János Melokaktuszok élőhelyi fotói. 2021.09.22-21:21
Kajdacsi János
Ambrus Lászlóné Kaktusz neve 2 2021.09.18-13:33
Ambrus Lászlóné
Szabó Rudolf Kaktuszkiállítás 2021 ősz 2021.09.12-09:03
Szabó Rudolf
Szilágyi Miklós kaktusz 2 2021.09.01-21:22
Szilágyi Miklós
Füleki József Neobuxbaumia poylopha 1 2021.08.30-14:35
Füleki József
Szilágyi Miklós kaktusz 2021.08.28-21:59
Szilágyi Miklós
Dr. Gyúró Zoltán Pozsgáslapok 2020/2-es sorozat 1 2021.06.11-20:28
Dr. Gyúró Zoltán
Dr. Gyúró Zoltán A Pozsgások, a Pozsgáslapok jövője 2021.06.06-14:32
Dr. Gyúró Zoltán
Dr. Gyúró Zoltán Pozsgások lexikonjának online tartalomjegyzéke 6 2021.06.06-14:25
Dr. Gyúró Zoltán
Dr. Gyúró Zoltán Országos Kaktuszkiállítás és Vásár a Füvészkertben (2021 tavaszán) 1 2021.05.27-23:01
Dr. Gyúró Zoltán