havi tennivalók

Nem hónapfüggő általános tennivalók 20 pontban

  1. Növényvizsgálat
    Ha lehetséges, minden nap nézzük meg kaktuszainkat és egyéb pozsgásnövényeinket, hogy bármilyen kellemetlen változásra azonnal reagálni tudjunk, a kellemesben pedig gyönyörködjünk. A később beszerzett, vagy gyarapodott azonos fajtákat próbáljuk meg egy helyre csoportosítani, ez szebb látvány, hasznosabb is. (pl. beporzásnál előny)
  2. Szellőztetés
yy

December havi tennivalók

Az év utolsó és a tél első hava a legtöbb gyűjtőnek az egyik legnyugalmasabb hónap. Hogy miért? Mert a növények nagy részét ilyenkor már nem kell öntözni, tápoldatozni, gyomlálni, átültetni, a virágzást figyelni, fotózni stb. Azért jó, ha legalább hetente alaposabban megvizsgáljuk mindet, nehogy a véletlenül behurcolt kártevő elszaporodjon. Tanulmányozzuk tehát a szakirodalmat, rendszerezzük az új szerzeményeket, hogy szükség esetén megtaláljuk azonnal a keresett szakcikket.

yy

November havi tennivalók

Az év utolsó előtti hónapja - ami az ősz vége is egyben - szintén kaktuszaink nyugalmának előkészítéséről szól. Most már bármelyik napon lehet komolyabb fagy, így kedvenceinknek "menetkésznek" kell lenniük, hogy bármikor kényelmesen bepakolhassuk az előkészített védettebb helyre. Érdemes előre összekészíteni a növényeket úgy, ahogy a képeken látható. Egy mozdulattal mobilizálhatóak. Ha még mindig találunk növényeinken kártevőket, akkor védekezzünk ellenük akár manuálisan a kártevőt összenyomva, vagy valamilyen szerrel, pl. "VAPE GARDEN - FITO" pajzstetű elleni aerosollal. Ha

yy

Október havi tennivalók

A 10. hónap általában a nyugalmi időszak kezdetét jelenti kaktuszaink számára. Általában az október eléggé csapadékos, igaz ez ősz dereka lévén nem meglepő. Éppen ezért kaktuszainkat védjük az ilyenkor már "felesleges" és gyakori csapadéktól. A most érkező nedvesség már nem szolgál előnyükre. Eljött a nyugalmi időszak kezdete. A csökkentett vízadagok és az alacsonyabb hőmérséklet hatására kaktuszaink folyamatosan nyugalmi állapotba kerülnek. Ha ilyenkor túl sok

yy

Szeptember havi tennivalók

Még nyílnak a völgyben a kerti virágok - és néhány kaktuszfaj is virágzik, de lassan készülhetünk nem fagytűrő kedvenc pozsgásaink téli elszállásolására. Időben elő kell készíteni a teleltető helyet, hogyha váratlanul hidegre fordulna az időjárás, ez ne okozzon problémát és kapkodást. A teleltetésre szánt helyiséget gondosan takarítsuk ki, szükség esetén fertőtlenítsünk, fessünk vagy meszeljünk, majd jó alaposan szellőztessük és szárítsuk ki. Az ablakok, ajtók, szellőztető nyílások jól záródjanak, és ne fagyhassanak be. Az ajtó mögé célszerű kialakítani egy szélfogó fülkét.

yy

Augusztus havi tennivalók

A 8. hónap a nyár utolsó hava. Nappal hasonló meleg van, mint júliusban, legfeljebb az éjszakák hűvösebbek árnyalatnyival. A sűrű felhős ég és a csapadék elég ritka, de rövid, kiadós záporokra számíthatunk. Tegyük lehetővé, hogy a növényeink számára tudjunk gyűjteni esővizet. Amennyiben üvegházunknak földfelszín alatti része is van, gondoskodjunk róla, hogy a hirtelen nagy mennyiségben lezúduló csapadék ne öntse el. Ha mégis megtörténne, készüljünk fel a mielőbbi kiszivattyúzására és kiszárítására.

yy

Július havi tennivalók

A nyár 2. hónapjával kezdődik az esztendő II. fele. Ez a legmelegebb hónap, és a nappalok ilyenkor a leghosszabbak. Felhőmentes időben közel 17 órán át "tüzesen süt le a nyári nap sugára". A legtöbb kaktusz teljes napfénynek és a legnagyobb hőségnek van kitéve a szabadban. A féltő gondoskodás továbbra is ajánlatos. Az üvegházban a növények túlhevülése és megégése bőséges szellőztetéssel és alkalmas árnyékolással (a tető felől erősebb, oldalról gyengébb, vagy a delelő környékén 4-4 óra árnyékolással) elkerülhető.

yy

Június havi tennivalók

Az 1. nyári hónap már a legmelegebb hónapok egyike. Öntözzünk tehát bőséggel, legjobb, ha alkonyatkor vagy este tesszük ezt. A kiöntözött víz jobban hasznosul (kevesebb párolog el feleslegesen), és az állott víz, valamint a kaktusz hőmérséklete is közelebb kerül egymáshoz. Egyes kaktuszfajok azt is kedvelik, ha langyos vízzel spricceljük őket. Persze ezt is csak a hajnali vagy esti órákban, de mindenképpen árnyékos, nem tűzőnapos helyen. Az oltáshoz igencsak optimális a hőmérséklet és az, hogy a legtöbb kaktusz intenzív növekedésben van.

yy

Május havi tennivalók

Az utolsó tavaszi hónap az aktív növekedés és virágzás hava a legtöbb kaktusznál. Meleg napok után este bőségesen öntözhetünk. A kártevők elleni védekezést továbbra se feledjük. A kaktuszok tápoldatozásának is itt az ideje. (Én személy szerint nem vagyok híve a tápoldatozásának.). Tápoldat alkalmazása esetén esetleg nyerhetünk 1 évet az átültetésben. Az ésszerű tápoldatozással gyorsabb növekedést és bőségesebb virágzást érhetünk el. Figyeljünk arra, hogy a felhasznált műtrágya ne tartalmazzon túl sok nitrogént, mert az a kaktuszaink túlzott növekedését, sarjadzását eredményezi.

yy

Április havi tennivalók

A tavasz II. havában, ha jobban körülnézünk szúrós kedvenceink között, egyre több növényen figyelhetünk meg egyre több bimbót, vagy a tenyészcsúcsukon világosabb zöld szint. Lobivia-kon, Gymnocalycium-okon, Echinocereus-okon...stb. Ezen egyedeket tegyük világosabb helyre és óvatosan öntözzük (kevés vizet adagolva, inkább az edény falához közel!). Az öntözést tavasszal ajánlatos délelőtt végezni, hogy még a hűvösebb éjszaka előtt elpárologjon a víz a növények felületéről.

yy

Oldalak

Feliratkozás RSS - havi tennivalók csatornájára