Tavaszi Országos Kaktuszkiállítás és Vásár az ELTE Füvészkertben (2023 tavasz)

„Mammillariák a szemölcskaktuszok nemzetsége” tavaszi Országos Kaktuszkiállítás és Vásár az ELTE Füvészkertben

Mexikó középső részén magas szikla kibúvásokban vagy tüskés cserjék védelmében élnek a szemölcs testű tövisekkel borított, koszorúban virágzó Mammillaria nemzetség fajai, melynek elnevezése a latin „mamma” azaz szemölcs szóból ered.
A nemzetséget a 17. században fedezték fel, innen erednek az első leírások is, és a kaktuszkedvelők lelkesedése ezen növények iránt azóta is töretlen, legyen szó ezen nemzetség szakértőiről vagy a pár növénnyel rendelkező kezdőkről.
Ezen nemzetség fajainak száma mintegy 170 körül van, már kertészeti változatok is forgalomban vannak, és a nemzetség tartogat még meglepetéseket, az utóbbi időben is felfedeztek néhány új fajt Mexikó rejtett kanyonjaiban. Ezek között több olyan törpe növekedésű van, ahol nagyobb a virág mint a növény. De vannak csoportos növekedésű vagy 20 cm szélességet elérő, esetleg oszlopos, és elágazón növekedők.
Kiállításunkon a közönségnek bemutatjuk Mexikó egyik legmutatósabb, nagy fajszámú, igen dekoratív nemzetségét, a Mammillaria-kat, magyarul a szemölcskaktuszokat. A virág mérete igen változatos, a 0,5 cm-től a 7 cm közöttig lehet, a színük is igen különböző, a fehér, sárgán át a pirosig. Virágzáskor megcsodálhatjuk a koszorúban, több sorban nyíló virágok szépségét, a növények tövisezettségét és formáját.
A kiállításon mindezek mellett természetesen helyet kapnak a hazai kaktuszgyűjtők féltett kincsei, több száz kaktusz- és pozsgás ritkaság Amerika és Afrika egzotikus tájairól, valamint a fán lakó növények képviselői a levélkaktuszok és a szomjazó művész broméliák a Tillandsia-k!
Aki kedvet kap a növények tartásához, az a kiállítás alatt beszerezheti első vagy több századik kaktuszát, az egyesület tagjai pedig tartási tanácsokkal is ellátják az érdeklődőket!
A kisgyermekes családokat kézműves programokkal várjuk!
A kiállítás május 19. és 21.között az ELTE Füvészkertjében (Budapest 1088, Illés utca 25.) tekinthető meg naponta 9-17 óráig!Időpont: 2023. május 19-20-21. között naponta 9-17 óráig

Nyitva tartás: 9.00-17.00-ig

Programok:
2023. május 18. csütörtök:

 • 9 órától a kiállítás építése, kiállítási anyag berendezése, árusítóhelyek elfoglalása
  Várjuk tenni akaró tagtársainkat!

2023. május 19. péntek:

 • 9 óra: a kiállítás és vásár kezdete

2023. május 20. szombat:

 • 8 és 9 óra között a kiállított gyűjtemények zsűrizése.
 • 10 órakor a kiállítást megnyitja Füleki József
 • Az ünnepélyes megnyitóval együtt a díjátadás, emléklapok átadása
 • 10-16 óra között gyermek kézműves foglalkoztató és gyermekmegőrző lesz szakképzett pedagógussal, és így a szülők gondtalanul belemerülhetnek a növényszépségek nézelődésébe.

2023. május 21. vasárnap:

 • 10-16 óra között gyermek kézműves foglalkoztató és gyermekmegőrző lesz szakképzett pedagógussal, és így a szülők gondtalanul belemerülhetnek a növényszépségek nézelődésébe.

Az MKOE vezetősége mindenkit szeretettel vár programjainkra!

Jegyárak:

 • Felnőtt jegy: 1.200 Ft/fő
 • Diák vagy nyugdíjas: 800 Ft/fő
 • Családi jegy: (2 felnőtt + 2 gyerek, 14 éves korig) 3.500 Ft

Jegyek csak a helyszínen vásárolhatók!

yy