Mások hozzászólásai

Dr. Gyúró Zoltán képe

Az előadó többször járt Mexikóban és a Turbinicarpus az egyik kedvenc kaktusznemzetsége, melynek majdnem minden taxonját felkutatta és élőhelyeiket feltérképezte. Átfogó tudását most ebben az előadásban is láthatjuk, hallhatjuk. Nem érdemes kihagyni ezt az előadást, hiszen ezt megtekintve mi is szakértőivé válhatunk ennek a csinos, kis nemzetségnek!

Adminisztrátor, szerkesztő, moderátor

Dr. Gyúró Zoltán képe

2023.01.12.
Az előadó 3 kedvenc növénycsaládja a kaktuszfélék, a broméliafélék és az orchideafélék. Elsőre eltérő tartásmódra, teleltetésre gondolhatnánk, de vannak olyan fajok, melyek téli tartási körülményei közelíthetőek egymáshoz. Most ilyen orchideafajokkal ismerkedhetünk meg.

Adminisztrátor, szerkesztő, moderátor

Dr. Gyúró Zoltán képe

2022.11.10.
Az előadó már 1971 óta tagja egyesületünknek és 1989-től rendelkezik gyűjteménye Mammillaria nemzetség szakgyűjteményi címével. Átfogó tudását írásban és előadásokban osztja meg az érdeklődőkkel. Mostani előadása nagy segítség lesz, hogy ebben a hatalmas taxonszámú nemzetségben könnyebben eligazodjunk.

Adminisztrátor, szerkesztő, moderátor

Dr. Gyúró Zoltán képe

2022.09.08.
Az előadó többször járt a Kanári-szigeteken. Jól ismeri az itt honos (endemikus) és betelepített (invazív) fajokat. Gazdag irodalommal is rendelkezik, így átfogó, alapos képet kaphatunk az ott élő flóráról fókuszban a szukkulensekkel.

Adminisztrátor, szerkesztő, moderátor

Dr. Gyúró Zoltán képe

2022.08.11.
Az előadó Ötvös Dénessel együtt 2018-ban járt Kolumbiában. A prezentáció nemcsak kaktuszokról és élőhelyeikről, hanem tágabban Kolumbiáról, az ott élőkről, kultúrájukról is beszámol. Ezt a virtuális kirándulást nem érdemes kihagyni, mert így jobban megismerhetjük, elképzelhetjük, hogy milyen körülmények között is élnek valójában az innen származó növények, kaktuszok.

Adminisztrátor, szerkesztő, moderátor

Dr. Gyúró Zoltán képe

2022.05.05-én megtartott előadás.
Az előadó érdeklődési köre az utóbbi időben a dél-amerikai kaktuszok felé fordult, ezen belül is az egyik kedvenc nemzetsége az Acanthocalycium nemzetség, melyről ebben az előadásban most átfogó képet kaphatunk.
A májusban rögzített előadás egyes részei hiányoztak, ezt utólag pótoltuk és így online elérhetővé tehettük.

Adminisztrátor, szerkesztő, moderátor

Füleki József képe

Szia Tibor
Nagyítóval nézd meg a növényedet.
Ha látsz rajta egészen apró pirosas kicsi bogarakat (atkákat) mozogni akkor atkaőlő permetszert használj. Hetenként egyszer három alkalommal. Nagyon nehezen de kiirtható. Ha van más növény a közelében nézd meg mert azon is lehet. De ha tudsz nagyobb felbontású éles képet küldeni azt megköszönném

üdvözlettel Józsi

Füleki József képe

Szia Evelyn
Ha jól látom hőszigetelésű műanyag ablakod van.
A két réteg üveg olyan sok hasznos napsugárzást szűr ki ami miatt néznek így ki növényeid.
Ha megnézed a M mystax, M hahniana vagy a M rhodantha növényeidnek az új növekedésnél a tövisei vagy az axilla szörzete gyengébb, rövidebb mint az alsó részen ahol megkapta a számára megfelelő fényt.
Lehet nincs más lehetőséged, de a növényeknek sajnos ez nem tökéletes.

üdvözlettel Józsi

Kedves Anett,
én sem tudom így sajnos.
Nálam valószínűleg az is közre játszik, hogy 4 éve nem tudnak rendesen telelni. Volt kb 15-20 éves kaktuszom több is, amit még kaktuszgyűjtésem kezdetén (8-10 évesen) vettem, nem élték túl a panel életet, amit nagyon sajnálok. Valószínűleg azért, mert nem tudtam olyan helyre tenni, ahol telelhetnek. :(
Szóval, aki panelban tart kaktuszt, annak szívesen várom a tippjeit. Smile 2

Szia Evelin, a megnyúlás okára én is kíváncsi lennék. nekem is most néhol kezdenek megnyúlni, nem mind, csak 1-2 kaktuszom. Mindenhol a fényhiányt írják, de az enyémekről sem gondolom kevés a fényük. Mi lehet még az oka?

Hornyák Anett

Kedves Józsi,

koszonom az azonosítást.
Sajnos 4 éve panelba költöztem kertes házból, így a teleltetéssel azóta problémám van. Nem tudom sajnos ilyen hűvös helyre tenni őket. :( Amíg kertes házban voltam, nem volt ezzel problémám. Ha erre van esetleg ötlet, szívesen fogadom. Viszont, ha minden jól megy ez lesz az utolsó telük itt.
Déli fekvésű a lakás reggeltől estig napon vannak az ablak párkányba, lehetetlen, hogy ne legyen elég nekik a nap :D

Üdvözlettel:
Evelyn

Füleki József képe

Szia Evelin
Én csak azokra mondok nevet amit biztosan tudok
A felső sor balról jobbra 3, Mammillaria backebergiana 4, Mammillaria hahniana forma
középső sor 1, Mammillaria mystax változat 4, Mammillaria rhodantha vagy M. pringlei.
Engedj meg egy, hogy két jó tanácsot adjak. A növényeid megvannak nyúlva ezt fényhiány okozza több napsütés kéne nekik. A téli tartásnál kicsit melegbe vannak ha tudod csak 5-10 C° tartsd őket. Ilyenkor az öntözést is el kell hagyni.

üdvözlettel Józsi

Füleki József képe

Szia Anett
A kaktuszok a testükben tárolnak tápanyagokat és vizet. Ebből tudnak minden külső segítség nélkül gyökeret fejleszteni.
Az öreg növények képesek arra hogy csak a gyökerük elvesztése után két évvel hozzanak újat, és közben még virágoznak.
Viszont mikor locsolás után vizes a talaj gyorsan magukba szívját a tápanyaggal teli folyadékot. A párolgás csökkentésére csak éjszaka nyitják ki a légzőnyílásaikat, és csak éjszaka asszimilálnak. Ha egy növényen nincs gyökér akkor tedd száraz sóderra. várj legalább két hetet és csak utána öntözd mag a sódert. Ez a kicsi nedvesség beindítja a gyökér képzést, hagy kiszáradni majd csak két hét elteltével öntözd újra. Ha kicsi a seb felület könnyen beszárad és a seb környékén kicsi fehér gyökér tör majd elő. Ha nagy volt a felület és lehet látni az edénynyalábkört akkor majd onnan tör elő a gyökér.

üdvözlettel Józsi

Köszönöm a gyors választ. Ami nekem nem világos, ha nagyon ritkán locsolom, és csont száraz lesz, akkor hogyan indulnak növekedésnek a kis "hajtások", amiknek még csak gyökere sincs. Milyen változás várható és mikor, hogy kell ezt elképzelni? Mit fogok látni?

Hornyák Anett

Füleki József képe

Szia Anett
A kaktuszföld rendben van. A locsolás viszont nagyon sok. A kaktuszt alaposan kell locsolni teljesen átitatódjon a földje Azután csak akkor lehet újra locsolni ha már porszáraz a föld amibe ültetted.
Az üveg szekrényke nagyon szép de nem a kaktuszoknak való. A kaktusz szereti a levegőt és a napot. A párás környezetben könnyen lehet gombás betegsége ami pusztulását okozhatja.

üdvözlettel Józsi

Füleki József képe

Szia Dóra
Mammillaria backebergiana a kaktuszod neve. Télen hűvös 5- 10 C° körüli hőmérséklet kell a virágképződéshez. Én a saját növényeimet szeptember közepétől március elejéig nem öntözőm. Évente csak 6-8 alkalommal tavasztól őszig kapnak vizet nálam a növények. Kell a növénynek egy pihenési időszak. Ha ezt nem kapja meg nem virágzik. Látható a növényeden a téli növekedés ez a vékonyabb rész a növény közepe táján, így nem pihent a növény. A növényed nem beteg csak a tartási körülmények nem megfelelőek a virágzáshoz. Még egy megjegyzés ez az üveg tartó nem megfelelő a kaktuszoknak. Ha meg öntöződ nem tud elfolyni a felesleges víz. Ettől könnyen elpusztulhat a növényed.

üdvözlettel Józsi

Oldalak