Tisztelt Olvasóink!

yy
Kaktusz-Világ
46. oldal

Minden bizonnyal sok gyűjtőtárshoz, kaktuszkedvelőhöz eljutott a híre, hogy a Magyar Kaktuszgyűjtők Országos Egyesületének tavaszi, füvészkerti kaktuszkiállításának és vásárának fő motívuma idén a Notocactus s.l. nemzetség bemutatása lesz. E nagyméretű, színpompás virágokkal rendelkező dél-amerikai nemzetség egyik jelentős hazai ismerője Szabó Róbert, jászberényi gyűjtő, akinek növényeit és arc poetica-ját Jokhel Csaba riportjából ismerhetik meg. A gömb alakú fajok mellett azonban gyakorta háttérbe szorulnak a kaktuszok családjának más képviselői, így az oszlop alakú, fatermetű fajok. Változatosságuk bemutatására új sorozatot indítunk, hogy ne csak a botanikus kerti gyűjteményekben, de lapunkban is rácsodálkozhassanak szépségükre. Hasonlóképpen "mostohán" kezelt növények a trópusi erdőkben epifiton, fán lakó életmódod folytató kaktuszok - közülük magam az amazóniai Strophocactus wittii fajról írok. Varga Zoltán a Lophophora-sorozat zárásaként a nemzetségről ad összefoglaló képet, és egyben olyan kétes eredetű alakokat is bemutat, melyek faji státusza erősen vitatható. A kimérák rendkívül érdekes élőlények. A kaktusz-kimérák hazánkban különlegesnek számítanak - mások között egy ilyen növényt állítok a fókuszba. Jokhel Csaba a Leuchtenbergia principis virágoztatásának összetettségéről ír, Lojek Géza a kaktuszok fényképezéséről fogalmazza meg véleményét, végül, de nem utolsó sorban pedig jómagam a kaktuszokkal együtt tartható, szárazságtűrő broméliákat emeltem a címoldalra. Kellemes időtöltést kívánok az olvasáshoz!

Dr. Solti Ádám,
főszerkesztő


Virágzó Notocactus tabularis - a nemzetség nagyméretű, színpompás virágai miatt közkedvelt. Hazánkban többek között Szabó Róbert jászberényi gyűjteménye szép példáját adja változatosságuknak. Gyűjtemény és fotó Szabó Róbert.

A japán Watanabe Eiji 1948-ban keresztezéssel és szelektálással nemesítette a Gymnocalycium michanovichi var. friedrichii 'Red Hibotan' fajtát, amely fotoszintézisre nem képes, így csak zöld alanyokra oltva nevelhető. Gyűjtemény és fotó Solti Ádám.

Orostachys iwarenge. Fotó Papp László.

Aztekium ritterii. Fotó Papp László.
Címkék