A fórum átmenetileg nem működik

Echinopsis virágzás

Fórum: yy

Az Echinopsis nemzetség virágai általában közismertek, mert nem csak gyűjtőknél, hanem sok háznál nevelnek sokszor meglehetősen koros növényeket is. Hosszúcsövű, szőrökkel, pikkelyekkel borított hatalmas tölcsérvirágai dekoratív virágzást mutatnak kora nyártól őszig, több hullámban is. A virágok fejlődése több napon át tart. Az utolsó napok, sőt órák igazán látványos virágnyílását érdemes nyomonkövetni.Két azonos korú Echinopsisom egyidőben kezdte el kifejleszteni előbb csak kis feketés szőrpamacs, majd egyre növekvő, csövesedő virágbimbóit.
A lehetőség adta, hogy a két faj virágfejlődését egymás mellett mutassam be, szinte versenyeztetve őket.
A két taxon közül az Echinopsis oxygona közismert, sőt általánosságánál fogva kissé lenézett, mégis hálásan virágzó növény.
Társa Echinopsis loti néven van nálam. A több éves magról vetett növény Gonda Pistától származik, de nevén kívül más információt nem sikerült a növényről a szakirodalomban fellelnem. Ha valaki tud ebben segíteni, azt ezúton is szívesen venném.

alias: garas

Köszönöm az észrevételt. Ezzel most elbizonytalanítottál. Nekem tudtommal nincs E. obrepandám, -legalábbis névvel- ezért közvetlenül nem tudom összehasonlítani őket, de a feltett képek meggyőzőeknek tűnnek és arra hajlítanak, hogy utánna járjak a dolognak. Sajnos a Pseudolobiviáimnál az idők során többes táblacsere is történt, így lehetséges a névhiba. Ha sikerül pontosítani, javítok.

alias: garas

Dósa Béla képe

Az illatáról is szót kell ejteni.Az üvegház ajtajának kinyitásánál már biztos vagyok benne,hogy virágzik az E.eyriesii vagy E.oxygona. Az intenzív kellemes édeskés illatuk betölti az üvegházat.
Az ide sorolt (Nálam maradtak) Pseudolobiviákra ez már kevésbé jellemző.

Még egy érdekes megfigyelés ezek " tudnak" egymásról!(mondjátok,hogy csak képzelgek)
Eléggé nagy üvegházamban különböző helyeken lévő példányok a bimbó fejlettségével bevárják egymást és szinte biztos,hogy egy hajnalon nyílnak.

Igazad van Béla. Nálam ugyan szabadtérben vannak, így a finom illatuk nekem kevésbé feltűnő, ezért is köszönöm a kiegészítést.
A második megjegyzésedre is lesz bizonyítékom, most hajrázik pár bimbó, remélem összeérnek.

alias: garas

Göllei Margit képe

Nagyon szépek a virágok. Öröm volt nézni őket. Mennyi idő az amíg abból a kis picike "pamacsból" virág lesz kb?
Az enyém itt tart, és kíváncsian várom, hogy mi lesz Smile 2
Egyébként ha jól tudom Echinopsis eyriesii ugye?

Dr. Gyúró Zoltán képe

Gyönyörű lesz, vagy fehér vagy rózsaszín .

Egyébként ha jól tudom Echinopsis eyriesii ugye?

Igen.

Adminisztrátor, szerkesztő, moderátor

Az elmúlt napokban három Echinopsis eyriesii növényem négy virágának fejlődését volt alkalmam megfigyelni. Ezek is egy időben nyíltak, mert én is vallom, hogy ezek a fajok tudnak egymásról és összebeszélnek. Talán nem csak a látvány kedvéért.

alias: garas

A virágképződés az utolsó időben a szokásos módon a szőrös, pikkelyes virágcső fokozatos megnyúlásával (végső hosszuk 22-23 cm volt) és a pikkelyek megnyúlásából kifejlődő külső lepellevelekkel védett virág megduzzadásával történt.

alias: garas

A virágpompa másnap reggel is folytatódik. Az illatozó virágok vonzzák a rovarvendégeket. Megfigyeltem, hogy csak reggel 8 és 10 óra között volt nagy forgalom a virágok körül. Ezután már csak elvétve.

alias: garas

A virágok egész nap nyitva maradtak a tűző nap ellenére, aztán alig 24 óra múlva véget ér az ünnep, a virágok elfonnyadnak. De mi gazdagabbak maradtunk egy újabb kaktuszos élménnyel.

alias: garas

Szép napot Mindenkinek!Végig néztem ezt a rengeteg gyönyörű Echinopsis-t,de úgy láttam subdenudata nem volt a felsorolásban.Nekem alig 1 hete virágzott és igazán nagy élmény volt.,amit meg is osztok,ha nem probléma.

Dr. Gyúró Zoltán képe

Az én kedvenceim is, nem szúrnak és kis méretűkhöz képest nagy virágot növesztenek.

Adminisztrátor, szerkesztő, moderátor

Miért is lenne probléma,mindannyian azt szeretnénk meg mutatni amink van, nincs is ebben semmi kivetni való.
szépek. Gratulálok.

Dr. Gyúró Zoltán képe

Echinopsis chamaecereus könnyen hibridizáló, számtalan változatát hozták létre. Ez az alapfajhoz képest nagyobb és piros virággal rendelkezik, szártagjai nagyobb átmérőjűek.
Sajnos látható, hogy erősen parásodik a növény, ami a takácsatka fertőzés jele.

Adminisztrátor, szerkesztő, moderátor

Ez a (korábbi nevén Chamaecereus silvestrii, sőt Lobivia sylvestrii) faj könnyen keresztezhető. A nemesítések eredményeként a piros mellett narancs, sárga, sőt rózsaszín és fehér virágú változatát is létrehozták. Nekem az alábbi színekben virágzott. (Sajnos fehérem és rózsaszínem nincs).
Az utolsó, lilás-piros virágú Chamaeolobivia néven van táblázva, ami a hibridizációról árulkodik. Nem csak nevében, hanem vaskosabb (nem 'földimogyorószerű') szárában és kevésbé sarjképző hajlamában is eltér az alapfajtól.

alias: garas

Ezekről a képekről a rövidcsövű harsány színű tölcsérvirágok, a körkörös porzószálak és a sötét virágtorok alapján minden genetikai besorolás ellenére azért ordít, hogy ez bizony Lobivia. Genetikusok óH!

alias: garas

Göllei Margit képe

Azt szeretném megkérdezni, hogy miért van az hogy a szépen bimbózó echinopsis-om egyszer csak ledobta a nagyra nőtt bimbót?? Nem tudom mennyi idő kellett volna még, de már nemsokára kinyílt volna. Alig vártam :(
Ekkora volt, ezt ma fényképeztem. Később kimentem megnézni és már nem volt rajta.

Göllei Margit képe

Ugyanúgy öntöztem ahogy máskor is megvártam mig kiszárad a földlabda és akkor öntöztem.
Vagy másképp kellett volna?
Viszont mozgattam sajnos, mert nem akartam hogy megázzon és be szoktam vinni őket egy esővédett helyre, oda viszont nem süt a nap, legalábbis nem annyi napsütést kap ott. Mit csináljak másképp legközelebb, mert ha jól látom mintha kezdene megint jönni egy. Az nagyon jó lenne.

Dr. Gyúró Zoltán képe

A cserép mozgatása és az ezzel járó változó napfény energia okozhatta a bimbó lehullását.
Legközelebb védettebb helyen legyen a növény és ha már mozgatni kell, akkor figyelni kell arra, hogy a virágot/bimbót ugyanonnan érje a napfény.

Adminisztrátor, szerkesztő, moderátor

Az utolsó 10 fórumtéma

Szerző, cím Válaszok Legutolsó tartalomnövekvő sorrend
Szaller Zoltán eltűnt kép aláírások 1 2020.06.11-20:43
Dr. Gyúró Zoltán
Csetneki József Virágzás gyűjteményemben (Csetneki József 2020) 2 2020.06.10-16:39
Csetneki József
Szaller Zoltán Echinopsis aurea törzs elhalás v mi.. 3 2020.06.10-11:51
Szaller Zoltán
Szaller Zoltán Virágzás gyűjteményemben (Szaller Zoltán, 2020) 6 2020.06.10-11:26
Szaller Zoltán
Szabó Rudolf Virágzó kaktuszok 2020.06.08-19:22
Szabó Rudolf
Csetneki József Azonosítás 2 2020.06.07-14:48
Csetneki József
Dr. Gyúró Zoltán Mi történt és miért? 2020.06.07-10:44
Dr. Gyúró Zoltán
Bolla Dezső Váratlan virágzás 2 2020.06.04-13:48
Bolla Dezső
Cseke Ibolya Virágzó kaktuszom. 3 2020.05.25-09:59
Dr. Gyúró Zoltán
Füleki József Virágzó Mammilláriáim 2020 tavaszán 14 2020.05.17-19:14
Cseke Ibolya