Carpobrotus chilensis

Fórum: yy

Üdvözletem!

Adriai nyaralás során láttam sok helyen ezt a pozsgás növényt, sok helyen félvad módon, gazdagon nőtt kertekben, sziklákon. Nagyon megtetszett ez a jellegzetes, húsos, háromszög keresztmetszetű levelekkel bíró növény, így több hajtást is hazahoztam. Szerencsére sikerült meggyökereztetni, azóta is szépen nő az erkélyemen. Virágokat még nem hozott, de az interneten talált képek alapján ezek is igen tetszetősek.

Sajnos azonban még az interneten sem találok rendes leírást róla, még a nevét is nehezen találtam meg: Carpobrotus chilensis, angol nyelvű oldalakon "sea fig", tengeri füge néven említik, de ezeken a külföldi oldalakon is csak általános fajleírás található, nagyjából annyi, hogy pozsgás és hogy Dél-Afrikából származik. A magyar weben szinte semmit sem találtam róla (a tengeri füge kifejezésre pár képet dob ki a képkereső) így sajnos semmit sem tudok a gondozásáról. Esetleg volt már bárkinek dolga ezzel a növénnyel? Tudja esetleg, hogy télálló-e, illetve ha nem, milyen körülmények lennének optimálisak számára a teleltetésre? A válaszokat előre is köszönöm!

(Elnézést a siralmas minőségű képért, sajnos tönkrement a fényképezőm és ez a nem túl okos telefonommal készült, mellékeltem egy neten talált fotót is róla.)Ha ahogy írod, ezt az Adriáról hoztad, akkor javítanom kell a fajnevet, Carpobrotus edulis-ról van szó. Én Spanyolország tengerpartjain találkoztam vele minden mennyiségben. Az egész mediterrán ezzel van elterjesztve.
Összeszegtem pár információt róla, amit gyorsan tudtam.

Katalán név: Bàlsam; közismert nyelveken: hottentotta füge
Carpobrotus származik a görög, 'karpos' azaz gyümölcs, és 'brotos', vagyis ehető szavakból. A latin 'edulis' szó is azt jelenti, hogy „ehető”.
Neve valószínűleg abból adódik, hogy a dél-afrikai telepesek megfigyelték, hogy az őslakosok használják ezt a növényt, és eszik gyümölcsét, ami felületesen hasonlít a fügére. A zöld termésben édeskés kocsonyás környezetben rengeteg barna mag van.
Előfordulása: Mediterráneum, a part menti területek. Virágzási idő: ápr – júl.
Meg lehet ismerni, hogy zamatos levelei egyenlő oldalú háromszög keresztmetszetűek, szemben állók és formában egy kis banánra hasonlítanak. Nagy fészkes virágú, akár tíz centiméter átmérőjű is lehet a lila, ritkábban sárgás színben nyíló virága. Mint neve is adja, a friss gyümölcsök húsos belsejűek és ehetők. Nálunk csak teljes napos területeken hozhat virágot.
Ez a növény eredetileg Dél-Afrikából származik, gyakran használják kerti telepítésekre, mivel előnyös képességekkel rendelkezik: gyorsan terjedve kitölti a rendelkezésre álló felületet, nagyon kevés vizet igényel, és sótűrő (halofita) növény. Érdekessége, hogy szőnyeget képezve pl. lapostetőkön tűzvédő hatással is bír.
További jó tulajdonságai között említhető, hogy a levél nedve enyhén fertőtlenítő hatású (bőrfelületen hatásos). Afrikában még számos más gyógy-felhasználási módja is van, azokat nem alkalmaztam.
Sajnos azzal, hogy honosították, átalakult invazív növénnyé, amely elfoglalta a tengerparti sziklákat és gyorsan terjedve, kiszorította a helyi növényeket.
A Carpobrotus chilensis egy másik faj, főleg D-Amerikában hasonló módon él.
Egyik sem fagyálló, de néhány fokos hideget rövid ideig elbír. A feltett közelképeken összehasonlítható a kettő. Gyorsan most készítettem a tavaszi magvetésemről is egy fényképet. Sajnos a termésről most nem tudok, mert nem találom őket.

alias: garas

Dr. Gyúró Zoltán képe

Szerintem nem C. chilensis, mert annak a levelének a keresztmetszete lekerekített háromszög (Leaves: ... cross-section rounded-triangular ...) Forrás: Carpobrotus chilensis
A te növényed levelének keresztmetszete háromszög éles sarkokkal.

Nem télálló, fagymentes helyen a lehető legvilágosabb helyen kell tartani, jól szellőző helyen. Sötétben, szellőzés mentes helyen tartva nagy része elpusztulhat, virágzása elmaradhat.

Adminisztrátor, szerkesztő, moderátor

Az utolsó 10 fórumtéma

Szerző, cím Válaszok Legutolsó tartalomnövekvő sorrend
Dr. Gyúró Zoltán Az idegenhonos, invazív szukkulens fajokról 10 2022.11.07-09:16
Dr. Gyúró Zoltán
Dobos Simon Kaktusz azonosítás 2 2022.08.21-11:59
Dobos Simon
Dr. Gyúró Zoltán Ráckevei Árpád kertészete, Tököl 2022.08.17-11:31
Dr. Gyúró Zoltán
Bódi Tibor kaktuszbetegség 3 2022.08.14-07:55
Bódi Tibor
Nagy Evelyn Azonosítás 6 2022.06.23-20:01
Nagy Evelyn
hornyaka Felismeritek őket? Köszi szépen, Anett 4 2022.06.14-07:26
hornyaka
Füleki József novemberi virágzók 4 2022.06.10-10:40
hornyaka
Forrai Mercédesz Lobivia kaktuszt keresem, ebben a virágszìnben! 2022.06.09-23:31
Forrai Mercédesz
hornyaka minden rendben? mit tegyek? 4 2022.06.02-12:52
hornyaka
Mikolás Dóra Betegség 2 2022.05.01-00:12
Mikolás Dóra