A 2016-os Őszi Országos Kaktuszkiállítás és -vásár a Füvészkertben

MKOE képe
Fórum: yy

Ezt a fórumtémát a 2016-os Őszi Országos Kaktuszkiállításnak és -vásárnak nyitottuk.
Az információk a kiállításról itt olvashatók: http://kaktuszgyujtok.hu/mkoe-orszagos-kaktuszkiallitas-es-vasar-fuveszk...


MKOE képe

A 2016. szeptember 10-ei 15:00 órakor kezdődő szakmai előadásunkra hívnám fel a figyelmet, melynek előadói és címe:

  • Deli Tamás - Szabó László: Kavicsnövények országa - kalandozások Fokföldön

Ízelítőül pár kép a csodás geológiai formációkról és az ebbe a környezetbe sikerrel alkalmazkodó növényekről.
A képek csodálatosak, de igazán értékessé, teljessé, kerek egésszé az előadók irigylésre méltó tudásával, tapasztalatával lesz, amit az előadásukon megosztanak velünk.

Mindenkit szeretettel várunk!

Dr. Gyúró Zoltán képe

Afrika növényei a Füvészkertben

Talán a globális felmelegedés következménye lehet, hogy az afrikai kontinens növényei megjelentek a Füvészkertben? Biztosan nem, azonban többen tudni vélik, hogy a Magyar Kaktuszgyűjtők Országos Egyesületének rendhagyó kiállításának fókuszában Afrika növényei voltak. Akik a kiállításon jelen voltak, azok biztosan tudják, hogy a kiállítási sátrakban különleges, meglepő formájú, Afrikában őshonos növényeket mutattak be a hazai gyűjtők segítségével. Persze egy kiállítás sohasem a megnyitóval kezdődik, ezért ne is vágjunk rögtön a dolgok közepébe...
Jokhel Csaba

Adminisztrátor, szerkesztő, moderátor

Dr. Gyúró Zoltán képe

...
Ahogy mi hívjuk, a nulladik napon megkezdődik a sátor és az asztalok felállítása, hogy az agyaggranulátumos „kertben” helyet találhassanak maguknak azok a növények, amelyeket aktív segítséget nyújtó kaktusz- és egyéb pozsgásgyűjtő tagok hoztak el féltve őrzött gyűjteményeikből. Nem tudom nem megemlíteni most sem, hogy a kiállítási kellékek felcipelése nem könnyű munka. A beládázott sátor fém rudazatait csak két ember bírja el, aminek súlya, még így is meghaladja a kényelmesen vihető kategóriát. A körülbelül 40 granulátumos zsák sem könnyű, az asztallapokat pedig nem csak súlyuk miatt nehéz felhozni a pincéből, hanem méretük miatt is. Ezért szeretném megköszönni a hozzánk segítségül érkező diákoknak és természetesen aktív tagjainknak is, hogy segítségükkel csökkentették az egy főre jutó feladatok számát.
...
Jokhel Csaba

Adminisztrátor, szerkesztő, moderátor

Dr. Gyúró Zoltán képe

...
Az első napon, azaz pénteken szép számmal érkeztek hozzánk diákok, akiket iskolaprogramunk keretén belül hívtunk meg, hogy ismerkedjenek a kerttel, a kaktuszokkal, és így a természettel is. Bízunk abban, hogy az általuk megvásárolt és hazavitt kaktuszok és pozsgások szépsége sokukat megérint és jó néhány fiatalnál és vagy akár szüleiknél elkezdődik az, amit kaktuszgyűjtői szenvedélynek nevezünk. Ezzel a programmal az egyesület kitűzött céljainak és tevékenységeinek is eleget tett.
...
Jokhel Csaba

Adminisztrátor, szerkesztő, moderátor

Dr. Gyúró Zoltán képe

...
A rendezvény megnyitására Papp Lászlót, a Debreceni Egyetem Botanikus Kertjének igazgatóját kértük fel, aki boldogan elvállalta ezt a nemes feladatot, amelyben ünnepélyesen méltatta az egyesület most is bizonyított szép teljesítményét, kihangsúlyozva, hogy a gyűjteményeink fejlesztésének lehetnek hely és egyéb hiányosságokból eredő korlátai, de a jó kiállítások, s az ezekkel kapcsolatos kellemes és emlékezetes együttlétek sorának nem lehetnek akadályai, amíg az emberek értelmes, nemes célokban jó szívvel hasonlóan munkálkodnak! A múlt év őszén Szilágyi Attila a legszebb kiállítási anyagért odaítélt vándorserleget visszahozta, hogy felcserélje egy kisebb, örök emléket nyújtó kupára.
...
Jokhel Csaba

Adminisztrátor, szerkesztő, moderátor

Dr. Gyúró Zoltán képe

A cikk írása közben Csaba mondatát leírva ("... A múlt év őszén Szilágyi Attila a legszebb kiállítási anyagért odaítélt vándorserleget visszahozta, hogy felcserélje egy kisebb, örök emléket nyújtó kupára...") gondolkodtam el a díjak szavain, mi is lehet eredetük. Villámgyors asszociáció és már le is írom, nehogy vissza tudjam vonni. Valahol ez lehet az igazság:

  • Serleg: ser vedelésére alkalmatos eszköz. Kulturáltan inni belőle lehetetlen, mert amikor magunkba öntenénk a nemes nedűt, akkor a nagy átmérő miatt két oldalt a pofánkon (a vedeléshez az arc helyett a pofa szó harmonizál) csurog le az ital. Az eddigi elmondások szerint a vándorserleget eddig birtoklók hihetetlenül élvezték azt az évet, amikor ennek a gyógyászati segédeszköznek a birtokában voltak.
  • Kupa: kupán vágásra szolgáló harci eszköz, főleg családon belüli használatra. Sajnos gyakran tapasztaljuk, hogy hobbink a család többi tagját teljesen hidegen hagyja és ezért küzdelmes harcot kell folytatnunk, melynek ez egy innovatív eszköze.

Ezen okfejtések után még egyszer nézzük meg Szilágyi Attila arcát! Vajon milyen gondolatok cikáznak benne?

Adminisztrátor, szerkesztő, moderátor

Dr. Gyúró Zoltán képe

A kiállítási anyag zsűrizése szombat reggel 9 órakor kezdődött. A zsűri tagjai:

  • Dr. Nemes Lajos
  • Dr. Solti Ádám
  • Papp László
  • Varga Zoltán

...
Dr Solti Ádám kiosztotta a kiállítóknak és árusítóknak járó emléklapokat is. Ekkor Varga Zoltán lépett elő, hogy kihirdesse az ide év győztes, vándorserlegre érdemes kiállítási anyagát. Röviden bemutatta pontozás szabályait, méltatta az összegyűlt növényanyagot, majd kihirdette az eredményt. Dobpergés ugyan nem volt, de hangos tapsot mindenképpen kapott dr. Horváth Sándor afrikai növényeiért.
...
Jokhel Csaba

Adminisztrátor, szerkesztő, moderátor

Dr. Gyúró Zoltán képe

...
Ezek után, egy újabb meglepetéssel szolgáltak egyesületi vezetőink, mert egy fontos bejelentés még hátra maradt. Egy újabb tagunk gyűjteménye kapott Elismert Szakgyűjtemény címet, ő pedig nem más, mint Kósik Péter barátunk, aki a Ferocactus nemzetség hozzáértő gyűjtője. Papp László így méltatta Péter gyűjteményét:
„Pétert már régen ismerem, de gyűjteményét csak most volt módom látni, és azt kell mondjam, megvallva benyomásaimat, hogy akkor ott a látványtól tátott szájjal álltunk, a nagyon szép, gondozott és impozáns méretű növényei előtt! Nagyszerű gyűjteménye van! Az elismert szakgyűjtemény címet minden szempontból megérdemli.”
...
Jokhel Csaba

A díjat a chrudimi kiránduláson adta át Horváth Ferenc MKOE elnök.

Adminisztrátor, szerkesztő, moderátor

Dr. Gyúró Zoltán képe

...
A megnyitó után már a vásárlásé volt ismét a főszerep. Mindenki dobozokkal, zacskókkal kezében jött ment, kereste a számára különleges, érdekes, szép kaktuszokat. A gyermekfoglalkoztató sem maradt üresen. Szorgos kezek dolgoztak a következő kis papír bagoly elkészítésével, vagy virágot formáztak éppen gyurmából. Napközben meghirdetett előadásokra többen is kíváncsiak voltak, de ahogy mondani szokták, nem elegen. Így csak buzdítani tudok mindenkit, hogy szakítsanak néhány percet arra, hogy ne csak szemünk lássa a kiállított növényeket, hanem olvassuk el a sátorban kiállított ismertetőt, hallgassuk meg az előadót, hogy ezzel is ismereteinket tágítsuk. Deli Tamás és Szabó László: Kavicsnövények országa - kalandozások Fokföldön címmel tartott szakmai előadást a füvészkerti előadó teremben, míg lent dr. Solti Ádám kalauzolta el a vendégeket a sátorban kiállított növények között.
A vasárnap már nem tartogatott friss programokat, vendégek, barátok jöttek-mentek. Sokan elcsodálkoztak a növények fura formáin, de mindenképpen még a vásárlásé volt a főszerep. Nap végére nem maradt más hátra csak az, hogy mindent, amit kemény munkával felcipeltünk a pincéből, azt szépen, sorban, rendezetten visszavittünk. Az utolsó simítások elvégzése után elbúcsúztunk egymástól, hogy jövőre tavasszal ismét új erővel és lendülettel vágjunk neki a soron következő kiállításnak.
Az MKOE vezetősége nevében szeretném megköszönni minden szorgos kéznek, minden kiállítónak és árusnak, hogy jelenlétükkel, munkájukkal segítették egy sikeres kiállítás lebonyolítását.
Jokhel Csaba

Adminisztrátor, szerkesztő, moderátor

Az utolsó 10 fórumtéma

Szerző, cím Válaszok Legutolsó tartalomnövekvő sorrend
Dr. Gyúró Zoltán Az idegenhonos, invazív szukkulens fajokról 14 2023.05.06-21:46
Dr. Gyúró Zoltán
Dr. Gyúró Zoltán Nyílt nap Vecsésen (2023) 1 2023.04.30-15:36
Füleki József
Dr. Gyúró Zoltán MKOE online előadások (2023) 4 2023.04.29-19:01
Dr. Gyúró Zoltán
Füleki József 2023 ÁPRILIS 17 2023.04.17-13:36
Füleki József
Siposné Szilágy... Kert Echinocereus 6 2023.04.11-09:14
Siposné Szilágy...
Füleki József Mammillaria 2 2023.03.31-15:39
Füleki József
Dr. Gyúró Zoltán MKOE online előadások (2022) 11 2023.03.01-12:29
Dr. Gyúró Zoltán
Dr. Gyúró Zoltán Maglistánk 2023-as bővülése 1 2023.02.11-09:14
Dr. Gyúró Zoltán
Jokhel Csaba Az Érdi Kern Péter Kaktuszkör honlapjának archiválása 2022.12.26-11:27
Jokhel Csaba
hornyaka Karácsony 2022. 2022.12.23-13:49
hornyaka