ICUKA 701938.
A boldog békeidők utolsó éve. A magyar kaktuszozás igencsak gyermekcipőben járt, hivatalos kaktuszgyűjtő egyesület Magyarországon akkor nem létezett. Mindenkinek kisebb gondja is nagyobb volt egy "haszontalan", tövises növénynél, főleg, hogy még csak 2 év telt el a mindent visszavető világgazdasági válság végét követő depressziós évek óta, és rövidesen újabb, mindent felülmúló megpróbáltatás várt az emberiségre. Nem engedhette meg magának szinte senki azt a luxust, hogy ne táplálékul szolgáló növényeket babusgasson. Nem nagyon lehetett senki élete rózsás, hát még kaktuszos. Erre már nem sokan emlékezhetnek úgy, hogy személyesen át is élték.
Ebbe a furcsa és nehéz világba érkezett 70 évvel ezelőtt ICUKA. Akkor ő sem gondolhatta, de még 33 évvel később, a Magyar Kaktuszgyűjtők Országos Egyesületének megalakulásakor sem, hogy egyszer majd igen nemes feladatot ró rá már egy szebb és boldogabb élet, pont ebben az egyesületben, s ami 1985 óta folyamatosan tart.
"Civilben" Libnárné Herczeg Ilona. Az MKOE-ben mindenki így ismeri: ICUKA. Aki még nem, az is így fogja megismerni. Csupa nagybetűvel - ahogyan megérdemli! Amit tett, és amit még tenni fog, azt vallja és őszintén hiszi, hogy saját örömére cselekszi. Ha nem gondol bele, talán nem is tudja, hogy még inkább a mi örömünkre, azaz a kaktuszgyűjtők nem kis megelégedésére tesz-vesz, nyüzsög. Szó szerint örökmozgó - stílusosan latinul - egy perpetuum mobile. Nehéz tartani vele a lépést, hihetetlen energia, tettvágy sarkallja. Szerencsések vagyunk, hogy Ő a mi mindenesünk, pedig "csak" gazdasági felelős. Azt meg hosszasan lehetne sorolni, hogy mi mindent végez még az egyesületen kívül, és el nem tudom képzelni, mindezeket hogyan győzi, pláne unokái mellett. Talán a legnagyobb elismerés, hogy mástól biztos nem, de Tőle még a "sértést" is elfogadjuk, ami sosem öncélú, csakis az egyesület érdekei vezérlik - azaz a kaktuszos emberek maximális érdekképviselete, kiszolgálása. Neki ez nem esik nehezére - Neki ez a természetes, ott és annak segít, ahol és akinek kell! Nem lehet ezt az áldozatos, időt, energiát igénylő és embert próbáló tevékenységet eléggé elismerni. Számára persze úgysem ez a lényeg, nem is jutna eszébe ennek halvány igénye sem. Mindezt önzetlenül a kaktuszokért, a kaktuszos egyesületért, a kaktuszosok nagy családjáért teszi. Még az egyesület otthona is a saját lakásában van - Nála otthon vagyunk! Születésnapján, idén augusztusban mondta az ott tartott elnökségi ülésen: "Úgy szeretlek benneteket, mint a családomat, ti vagytok az én nagy családom!" Azt hiszem, hogy ICUKA születésnapján ennél szebb ajándékot nem kaphattunk mi - Tőle! Hálás szívvel, egyszerűen csak köszönjük!
Boldog, örömteli, egészségben és kaktuszokban gazdag, hosszú, aktív életet kíván a magyar kaktuszosok nagy családja nevében az MKOE Elnöksége és a Kaktusz-Világ Szerkesztősége!

KISS Csaba

yy
Címkék