20. Alföldi Faiskolai nap

Az idén 20. alkalommal rendezték meg Kecskeméten az Alföldi Faiskolai napot, amely nem csak kiállítás, hanem vásár is volt egyben. Ennek a vásárnak a szervezője vette fel a kapcsolatot Libnárné Herczeg Ilonával, hogy szívesen látnának néhány kaktuszost is a fák, a cserjék és virágok között.


Reggel 8 órára érkeztünk a helyszínre, hogy a 9 órakor kezdődő megnyitóra elkészüljünk, és minden asztal, láda a helyére kerüljön. Munkánkat ugyan erősen nehezítette a folyton, megállás nélkül szemerkélő eső, de szerencsére a sátorállítás után már nem áztunk nagyon tovább.
Ugyan ez a program, főleg kerti növényekről szólt, de az egy helyen összejött kertészek, kertészetek száma igen magas volt, így bőven akadtak olyanok, akik a kaktuszok iránt is érdeklődtek. Néhányuk többször is visszajártak, előbb csak megnézték, majd egy következő kanyarban már meg is vásárolta a kinézett szúrós kedvencet. Kertészekkel beszélgetve elmondták, hogy nekik milyen fajta van otthon, milyen virágja van ennek, vagy annak. Szerencsére sokan érdeklődtek tartásuk után, így sokat tudtam beszélgetni leendő kaktusztulajdonosokkal. Ilyenkor mindig abban bízom, hogy talán megtaláljuk közösön a megoldást, amitől eddig nem virágzott, amiért elpusztult, vagy éppen nem növekedett semmit az elmúlt két évben. Azt azért hamar be kellett ezen a kiállításon látni, hogy itt nem a kaktuszé a főszerep, ezért úgy döntöttem, hogy körbejárom a területet és megnézem, hogy mit is lehet kapni.Az rögtön feltűnt, hogy jelentősen olcsóbb minden, mint Pesten, vagy Pest közelében. A kínálat gyakorlatilag óriási volt, mert a faiskolai cégek, mindenből hoztak, amit eladhatónak gondoltak. Díszfák, gyümölcsfák, tujafélék, ciprusok mellett citrusfélék, leanderek, díszcserjéken át az apróbb virágos növényeken keresztül a fűszernövényekig minden megtalálható volt, amit az ember csak elképzelni tudott. Talán egy jó kaktuszos börzéhez tudnám hasonlítani ezt a rendezvényt, ahol a felgyülemlett felesleget megpróbálják olcsón értékesíteni. Voltak olyanok, akik csak teherautóikkal megálltak, és megvásároltak 10 db szelídgesztenyefát, kicsit arrébb, hasonló darabszámban cserjéket vittek el.
A környezetről még nem írtam semmit, pedig az is megér néhány sort. A rendezvényt Kecskeméten a Mártírok u. 86-88. a Juniperius faiskolában volt megtalálható, ami már magában ez is szép látnivaló, ha valaki erre jár, és ha már erre jár, akkor akár megszállhat a Juniperius panzióban is. A szép környezet garantált.

Jokhel Csaba

yy
Címkék