Bogács 2014

Bogács 2014

Az idén is, mint minden évben, most is izgatottan készültem a bogácsi kaktusz- kiállítás és – vásár meglátogatására.
Utastársam ismét dr. Gyúró Zoltán volt, akivel az elmúlt hónapokban sok kedves, régen látott


gyűjtőtárshoz eljutottunk.
A számomra kissé hosszú út fáradalmai egy szempillantás alatt a múlt szép emlékeivé szelídültek, amikor megérkezésünk után megcsodálhattuk a gyönyörű virágaikat és pompás varázsukat mutató kaktuszokból és egyéb pozsgásnövényekből összeállított kiállítást.

A másik, és nem kevésbé emlékezetes élmény az volt, hogy ismét olyan pozsgásgyűjtőkkel találkozhattunk, akiket sajnos az utóbbi időben egyre kevesebbet, vagy egyáltalán nem láttunk. A hosszúra nyúlt beszélgetések között Kósik Péter szinte teljes Ferocactus gyűjteményének itt kiállított néhány szebb darabjában gyönyörködhettek a kedves látogatók, miközben Tóth Norbert sivatagi rózsáinak színes virágai mellett, Agócs György szépen rendezett Astrophytum gyűjteményét mustrálták az arra szemmel láthatóan is érdeklődő vendégek. Békefi József erre a kiállításra egzotikus növényeivel érkezett, amely igen mutatós színfoltja volt a kaktuszvirág karneválnak.Persze egyetlen nap kevés ahhoz, hogy mindenkivel, tudjunk találkozni, a jelen és a múlt élményeit megosztani, de egy pár kedves szó minden közeli ás távolabbi ismerősnek jutott.
Tóth Norbinak végre sikerült átadnom a 2012-es füvészkerti kiállításon elnyert serlegét, amelynek nagyon örült.
Összegzésképpen megállapítottam, hogy a bogácsi „kaktuszos fiúk” szép és kitűnő munkát végeztek, mert mind a kiállított, mind az eladó növényeik gazdag, szemet gyönyörködtető látványban részesítettek, de nemcsak engem, hanem a beszélgetőtársaim mindegyikét.
Ezúton szeretnék gratulálni minden kiállítónak, és hiszem, hogy a jövőben is hasonló módon közös munkával segítik ezt szép hobbit terjeszteni az országunkban.
Sajnos eljött a búcsúzás ideje, ám eközben még azzal a kéréssel fordultam a kedves tagtársakhoz, hogy ne feledkezzenek meg az országos Füvészkerti kiállításról sem, és hozzák el hozzánk is a bemutatásra szánt szép növényeiket, mert bizonyára sokan lennének itt is, akik megcsodálnák a természet eme ritkán látható csodáját.
Hazafelé az úton, Zolival a friss élményeket felelevenítve, szinte észre sem vettem, hogy már otthon vagyunk. Szép nap volt, gyönyörű növényekkel, jó barátokkal. Jövőre, ha tehetjük, ismét ott leszünk.

Libnárné Herczeg Ilona

yy